Patkányirtás, rágcsálóírtás

Főoldal » Patkányirtás, rágcsálóírtás

Annyiféle patkányirtási módszer létezik manapság, mi az oka, hogy mi mégis a vadászgörényekkel történő mellett tettük le a voksunkat?

Azt hiszem csapatunk minden tagja nevében mondhatom, hogy fontos számunkra a környezetvédelem és igyekszünk minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni magunk után. Így a vegyszeres irtás már le is került a listáról, mert amellett hogy fokozott környezeti terhelést jelent, még feleslegesen veszélyeztetünk vele olyan élőlényeket, amik inkább óvásunkra szorulnának, de a szerek nem válogatnak. Sok olyan esetről hallani, mikor kedvenc állatok válnak a rágcsálóirtás áldozatává, de nekik legalább gazdájuk révén van lehetőségük segítséget kapni, ha időben észlelik a mérgezés jeleit. Viszont a vadon élő állatoknak nincs aki segítsen és konakion hiányában a hosszadalmas, fájdalmas vég marad számukra sorsul.

Patkányirtás, rágcsálóírtás

A patkányirtás nem csupán törvényi, de erkölcsi kötelessége is minden állampolgárnak.

Ez akkor is így van, ha mi magunk is állatbarátoknak tartjuk csapattagjainkat. De akkor mégis hogyan férhet meg egymás mellett ez a két érzés? Sajnos a patkányok jelenlétükkel nem pusztán anyagi kárt okoznak, hanem veszélyes betegségek terjesztésében is élen járnak, mely mindannyiunkra fenyegetőleg hat. Viszont az, hogy milyen módszert választunk a rágcsálóirtásra, már egyáltalán nem mindegy. Egy élvefogót sem ellenőrzünk napjában többször. Egy ragacslapon is órákat tölthet a belegabalyodott állat, mire észrevesszük és akkor a hosszú napok alatt, lassan ölő mérgek okozta fájdalmas elmúlásról még szót sem ejtettünk. Viszont a görény jön, a kutya fog és máris vége a dalnak. Azt hiszem, ha már meg kell tenni, azt mindenképp humánusan kell! Egy pillanattal sem szenvedhet tovább az az állat, mint ami nagyon muszáj. És a mi módszerünk olyan gyors, hogy mire felfogja a történéseket maga körül a patkány, már be is végezte földi pályafutását.

Patkányirtás, rágcsálóirtás

Több állatvédő szervezet is bizalmat szavazott már a patkányirtás ezen módszerének, hisz védenceik testi épségét kockáztatnák, ha engednének a patkányok elszaporodásának, arról nem is beszélve, hogy a sok munkával összegyűjtött tápadományok jó része is az enyészetté válna a rágcsálók gyomrában.

Ha tehetnénk, mi is békében élnénk minden állattal a Földön, de sajnos a patkányok alkalmazkodóképességüknek köszönhetően olyannyira elszaporodtak, hogy muszáj valamilyen patkányirtási módszert választanunk ellenük és ha már választhatunk, akkor válasszunk humánus, mégis hatékony módszert, amit a természettől kaptunk örökül!

Patkányirtás, rágcsálóírtás

Patkányirtás, rágcsálóírtás