patkányok

Patkány a padláson

Leginkább a hideg idő beköszöntével válik aktuálissá a kérdés: Patkány van a padláson?

A padlásaink nyugalma, védettsége és nem mellesleg, a felfelé szálló meleg jelenléte vonzza a környék állatait. Ha még eleséget is találnak, akkor aztán garantált a nem várt vendégek maradása tavaszig.

A padlások adottságai miatt sokszor a legkisebb rágcsálók is elég nagy zajt tudnak csapni és mivel gyakorta éjjel aktív betolakodókról van szó, igen érzékenyen tudják érinteni a lentebb alvásra vágyókat neszezésükkel.

Ismét felmerülhet a kérdés, ha egy csöpp egér rágcsálása is őrült hangzavarnak hathat lenn, akkor mégis mi az a módszer, amivel megbizonyosodhatunk afelől, tényleg patkányokkal állunk szemben. Ismét érdemes segítségül hívnunk az ürülékük vizsgálatának lehetőségét. Előszeretettel jelölik meg vizeletükkel és székletükkel biztonságosnak vélt csapásaikat, hogy ezzel is gyorsítsák menekülési sebességüket egy esetleges számukra kellemetlen szituáció esetén, amit – hogy saját példával éljek – egy görény jelenléte tud okozni.

Ahhoz, hogy kiderüljön, ki lakik a padláson, tehát fel kell menni és körül kell nézni. Ha apró a járat, apró az ürülék ( = mint a csokiból készült tortadísz), akkor egérrel állunk szemben. De ha a járatok átmérője eléri a több cm-es méretet és az ürülék inkább emlékeztet pufi rizsszemre, mint süti-dekorációra, akkor bizony patkány van a padláson!

Kutyáink és görényeink nem tériszonyosak! Ha szükség van a munkájukra a magasban, gondolkozás nélkül vetik magukat a feladat megoldásába, hogy ismét patkánymentes legyen a padlás és nyugodalmas az éjszaka alatta.