Kutyáink tanítása – avagy hogyan születik a PATKÁNYVADÁSZ eb nálunk

Kutyáink tanítása – avagy hogyan születik a PATKÁNYVADÁSZ eb nálunk

A kölykök 8 hetes koruk után szoktak hozzánk kerülni. Van egy kennel, ami épp nekik van fenntartva, ide be is költöznek, minden esetben egyedül. Első este előfordul pici sírás, de amint rájönnek, hogy van mit várniuk a nap folyamán, szépen csendben vannak.
Fontos, hogy a kiskutya megtanulja, ki is az, akinek a neve olyan gyakran elhangzik a gazdi szájából, ezért minden délután van játék, kis foglalkozás kizárólag vele, aki épp az alapokat sajátítja el.
Ha már biztosan tudja, kit hívnak Borsónak, akkor tanulja a következő parancsokat. Tudnia kell, mit jelent mikor figyelni kell, mikor üldözni kell valamit és mi az, amikor bizony el kell engedni a zsákmányt, bármennyire is fincsi rágcsálni. Ezt egy madzagos labdával gyakorolja az első hetekben.
Közben sorra kapja a védőoltásokat, féreghajtókat és finomabbnál finomabb reggelit/vacsorát.
A kötődés ilyenkorra elválaszthatatlanná válik a gazdától és indulhat a következő folyamat, mégpedig a haszonállatok között. Mindenféle jószág megtalálható a tanyánkon a baromfitól a borjúig, a nyulaktól a kecskéken át a galambokig.
Délutáni etetésre indul Józsival és a terriertársakkal. Figyeli a többieket, figyel közben Józsira és megtanulja, hogy amivel itt találkozik, az barát, akit semmilyen körülmények között nem bánthat, még akkor sem, ha naposcsibe az illető.
Ha már itt halad az ismeretek megszerzésében, akkor bebocsátást nyer a görényházba. Először rácson keresztül szaglászhatja meg leendő kollégáit, majd a közelebbi ismeretségre is sor kerül.
És ha már túl van minden oltáson, megtanult egy csomó alap dolgot, akkor lehetősége lesz a patkányokkal is megismerkedni, de itt már a fogás parancsa az, amit követnie kell.
Fel vannak állítva élvefogók és ha betéved egy-egy vándorpatkány a tanyára, sokszor be is sétál ezekbe, gyakorlási lehetőséget adva az újoncoknak.
Először szintén rácson keresztül mutatkozik meg, mit szeretne az ifjú kutya a patkánytól, de a közelebbi találkozás sem marad el, ha jónak látjuk a jeleket.
A patkányok nem rendelésre érkeznek a csapdába, így ha nagyobb az egyed, mint megítélésünk szerint ideális lenne, akkor mindenképp segít egy tapasztalt kutya, hogy pozitív élménnyel záruljon ez a kaland is a kölyök számára.
Nem minden apróságból lesz csapattag, bár az utóbbi időben szerencsésen választottunk, korábban azonban előfordultak félrenyúlások. A hiányos ösztönkészlettel megáldott fiataloknak kerestünk olyan családokat, ahol képességeik szerint élhetnek és tehetik szebbé valaki napját, mert bár a mi igényeinkhez kevésnek bizonyult, amit nyújtani tudtak, de egy átlag család kirándulásaihoz kiváló társak lettek, ivartalanítva.